A karosszériavédő fóliák funkciója az autók fényezett felületeinek védelme a felverődő kavicsoktól, karmoló gallyaktól, bogaraktól és szándékosan kárt okozó huligánoktól, vandáloktól. A karosszériavédő fólia poliuretán alapanyagból készül, melynek különleges tulajdonsága, hogy képes elnyelni mozgási energiát, mindeközben kristálytiszta és különlegesen magas fénye van. Napjainkban több helyen elérhető PVC alapú vastag fólia is, melyet karosszériavédőként árulnak, ám ezek nem képesek elnyelni energiát, így a fólia alatt a héjréteg könnyen megrepedhet.

A poliuretán karosszériavédő fóliák története az Öböl háború idején kezdődik, amikor megoldást kellett találni a helikopterek propellereinek védelmére, melyeket károsítottak a homokviharok. Az első karosszériavédő fóliák vastag, kemény, nehezen formálható anyagok voltak, ám a piac így is meglátta a lehetőséget az autók védelmére. Mivel a merevség miatt egy darabból nem lehetett teljes elemeket burkolni, ezért több darabból állították össze a felületeket, sablonok alapján, melyeket számítógéppel vágtak ki.Az alapanyagok folyamatos fejlődésével napjainkra elértük, hogy egy darabból tudjunk elemeket burkolni, így a sablonok már értelmüket vesztették.

Poliuretán karosszériavédő fóliák elérhetőek már matt változatban is, így az autó védelme mellett egyszerre kap matt megjelenést is, erről videót itt lehet megnézni: www.skyfolcobra.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://autofoliazas.blog.hu/api/trackback/id/tr663553431
süti beállítások módosítása