Ma reggel a Morning Show-ban a taxikat érintő változásokról volt szó. Be is telefonált egy taxis, aki számos teória és összeesküvés elmélet mellett (tiszta Mel Gibson...) megjegyezte, hogy sokan lehúzzák az embereket 300.000 forintos fóliázással, amikor megcsinálják azt már 40-50-60.000 forintért is. És itt jött el a lila köd. Fantasztikus, hogy egy ilyen népszerű rádióműsorban ehhez hasonló információkat közvetítenek. Akkor egy kis információ halmaz.

Sokféle dekorációs fólia létezik. Van 500 forintos négyzetméter áron, ami rövid távú beltéri dekorációra való, van 3.500 forintos négyzetméter áron, ami teljes autócsomagolásra való és van akár 15.000 forintos négyzetméter áron, ami egyedi megjelenést kölcsönöz a felületnek. Ezeket a fóliákat több dolog is megkülönbözteti egymástól. Egyrészt a fólia alapanyaga, a felhasznált pigmensek típusa, a ragasztó összetétele, a liner és még sok más apróbb összetevő. Nem ugyanaz a fólia való egy hétvégi kiállítás dekorációjára, mint egy teljes autócsomagolásra, ez remélem mindenki számára magától érthető.

Sokféle telepítés van. Az alsó szegmens, aki megvágja az élek mentén a fóliát, több darabból illeszt, tudja, hogy vissza fog válni a fólia bizonyos helyeken, de majd ha az ügyfél visszajön (nagy része úgyse jön vissza), akkor majd kijavítja, aztán megint jó lesz pár hónapig. Előbb utóbb úgysem jön vissza. Az autócsomagolás másik véglete, amikor kiszedjük a kilincseket, kiszereljük a lámpákat, levesszük a tükröket, díszléceket, emblémákat és úgy telepítjük a fóliát, hogy végül meg sem mondható, hogy fóliázva van. 

Sokféle vállalkozás van. Vannak akik munkaviszony nélkül dolgoztatnak, feketén, egy eldugott raktárépület távoli zugában, sokszor vállalkozás nélkül. Vannak akik projekt céget csinálnak, összegányolják autók tucatjait és eltűnnek (volt már ilyen egy fekete taxis társasággal kapcsolatosan). Aztán van olyan is, aki bejelentett, szakképzett munkaérővel dolgozik, számlát ad és céget üzemeltet, ahol várja vissza ügyfeleit, ha azoknak bármi gondja lenne. 

Nem meglepő módon a fenti három lehetőségnek vannak bizonyos metszetei, amik maguktól érthetően különböző kivitelezési árszinteket jelölnek. Azt nyugodtan elmondhatjuk, hogy 60.000 forintból nem lehet ma Magyarországon autót csomagolni. Miért? A legolcsóbb autócsomagoló fóliák ára 4.400 forint körül van folyóméterenként. Átlag 16 - 19 méter anyag kell egy autó csomagolásához. Csak az alapanyag 70.400 és 83.600 Ft között mozog. Ismét hangsúlyoznám, hogy ez a legolcsóbb még elfogadható megoldások egyike. Ennek többszöröse lehet egy prémium minőségű, vagy egyedi megjelenésű autócsomagoló fólia. Az autót a megfelelő telepítéshez bizonyos szintig szét kell szedni. Mindegy, hogy a műhely szereli szét az autót, vagy profi szakembert hív, mindenképpen időbe kerül mindkettő. A tisztítás is történhet 1 óra alatt, lehet 3-4 óra is. Ez is befolyásolja a minőséget. A telepítésről nem is beszélve. Ahhoz, hogy egy nap alatt be lehessen fejezni egy autót megfelelő minőségben legalább 4 ember szükséges. 4 szakképzett, gyakorlott ember, akik nem fognak 3-4.000 forintért egész nap gürcölni. Van aki megteszi, de az nem eredményez szép munkát. Ezen kívül van műhelybérlet, rezsiköltség, szerszám költség, egyéb cégköltségek (könyvelés, telefon, internet, stb.). Bizonyára látható, hogy egy 2 főt foglalkoztató műhelyben, prémium anyaggal, profi minőségben egyáltalán nem sok a 300.000 forintos ár. 

A taxikat lehetne szervezetten kezelni, ezzel lecsökkentve a minőségi kivitelezési árat. Hogyan lehet ezt megtenni? A forgalmazó, telepítő és a megrendelő összehangolásával. A forgalmazó alacsonyan tudja tartani az árat nagy mennyiség megrendelése esetén, úgy, hogy 45-50.000 körül kijöjjön az alapanyag, ezzel olcsón, tartós és jó minőségű fóliához juthat a telepítő és a megrendelő. A telepítő optimalizálhatja költségeit. Például típusok szerint csoportosítja a munkákat (gyorsabb szerelés, gyorsabb telepítés), összeszervez profi csapatokat, hogy egy nap alatt meglegyenek az autók, géppel előre optimalizálja az anyagszükségletet, stb. Ezekkel a lépésekkel a taxik fóliázását ki lehet hozni bruttó 130.000 és 150.000 Ft körüli áron, ami nagyon kedvező. A gond az, hogy erre a kérdésre készülni kellene, egyeztetni, szervezkedni, ám a taxis szakszervezetek fülük botját sem mozdítják a jelzéseinkre. Lehetséges, hogy nem lesz az egész kérdésből semmi sem, vagy olyan megoldás születik, ami sokkal kisebb dekorációt igényel, de ha egy-két év alatt több ezer autót kell lefóliázni, akkor azt meg kell szervezni. A mindenki intézze el magának jelige bizonyosan garanciális problémák tömegeihez fog vezetni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://autofoliazas.blog.hu/api/trackback/id/tr684553941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SkyFol 2013.04.11. 13:42:15

Én erősen várnék még a taxik fóliázásával, mert:
- ma is nyújtottak be módosító indítványt a megjelenést illetően
- nincs még kidolgozva a kontroll rendszer, erre jövő héten lesz benyújtva javaslat
- 10 év garancia egyik gyártónál sincs és ez teljesen felelőtlen kijelentés, a garancia az más, mint a gyártó által megadott élettartam
- a rendelet 2013. szeptember elsején lép hatályba

petdekor 2013.05.24. 20:15:19

@SkyFol: Bizony! Nem kell kapkodni és nem biztos, hogy azzal jár jól bárki is, ha azokat választják akik már most hangosan, következetlenül hirdetik magukat, mindenféle cégnév és háttér nélkül ... tájékozódni!!! ... jó lenne ha ezt a szót megtanulná a magyar ember!

SkyFol 2013.05.24. 20:23:21

Tegnap láthattuk, hogy nincs hova sietni...
süti beállítások módosítása