Segítség! A fólia felválik a mélyedésekből és csatornákból

avagy a vizes bázisú fényezés problémái

 

Vizes bázisú fényezés 

1997 óta szinte az összes autógyár vizes bázisú festéket és lakkot használ fényezésre. Ezzel kezdődtek a problémáink. Ez az összes öntött vinilre vonatkozik.  

 

A kötés elvesztése, szakadás

Nézzük meg közelebbről a műszaki kérdéseket. A gyenge ragadást szakadásnak is nevezzük. Két fajtája létezik, tapadási törés és kohéziós törés.

Tapadás alatt különböző alapanyagok molekuláris húzását értjük. Más szavakkal tapadási törés akkor áll elő, ha a ragasztó nem köt eléggé a felülethez, pl. a ragasztó leválik a vinilről. A tapadási törés a leggyengébb ponton következik be.

Kohézió alatt az azonos anyag molekulái közötti húzást értjük. Könnyű azonosítani, hiszen mindkét összeillesztett anyagon marad nyom. Ezt okozhatja a ragasztóréteg, vagy a felület szétválása. A ragasztóréteg szétválása esetén a felületen és a vinilen is marad ragasztónyom. A kohéziós törést okozhatja a ragasztó hibája, feldolgozása, vagy a felület helytelen előkészítése. Ez minőségi fóliák esetén nem szokott jelentkezni.

A vizes bázisú festékeknél tapadási törésről beszélünk, a ragasztóréteg nem köt megfelelően a fényezéssel, megoldhatatlan probléma. A tökéletes kötést szinte lehetetlen elérni vizes bázisú fényezésen. Miért?

A vizes bázisú festékek szilikont tartalmaznak, hogy könnyebben terüljenek e felületen. Ezért az optimálisnál mindig gyengébb lesz a ragasztó tapadása.

Képzeljük el a következőt. A fólia 100% helyett már a szilion tartalom miatt már csak 70-75% tapadást tud elérni a felületen. A fólia nyújtása széthúzza a ragasztót és  a mélyedésben, további 30%-os tapadás csökkenést könyvelhetünk el. A két hatás eredője már közelít az 50% - hoz…

Nem megoldás a nyújtást igénylő részeken.

 

Van megoldás?

Az agresszívabb ragasztó alkalmazása megoldás lehetne, de rontaná a fólia kezelhetőségét, feldolgozhatóságát és jövőbeli eltávolíthatóságát. Olyan megoldást kell találni, ami megoldja a fényezéshez kötés problémáját.

Létezik megoldás, egy színtelen primer, molekuláris réteget képez a tapadó felületek között, erősítve a tapadást. Ez a különleges primer lezárja a szilikon származékokat, ezzel hatástalanítva őket. Nem a felületet módosítja és nem okoz kémiai elváltozásokat, megköti a szilikont, ha nem zárjuk le, pár nap alatt eltűnik a felületről.

Az Activator csak egy segítség nem helyettesíti a megfelelő telepítési kritériumokat:

  1. Környezet hőmérséklete
  2. Fólia állapota
  3. Fólia minősége
  4. Fólia kezelése (festék, száradás, laminálás)
  5. Felülethez való tapadása (tisztítás)
  6. Nyújtás technikája
  7. Melegítés technikája
  8. Lesütés

A bejegyzés trackback címe:

https://autofoliazas.blog.hu/api/trackback/id/tr625080756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása