Nagyon fontos ezt a két dolgot teljesen tisztába rakni, mert a két kifejezéssel gyakran fogunk találkozni fóliákkal kapcsolatban. A dekorációs iparban általában az alapanyagok várható élettartamát szokták megadni. Fontos itt kiemelni, hogy ez az adat függőleges telepítés esetére vonatkozik, vízszintesen az élettartam általában feleződik. A piacon lévő fóliák általában 3 - 12 év élettartammal rendelkeznek. Azon termékek, amiket autócsomagolásra javasolnak 6 - 12 év élettartammal bírnak kültéri felhasználás esetén. Ebből következik, hogy autócsomagolásnál ennek e felével kell számolnunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha probléma adódik a fóliával, akkor azt bárki kicserélné. Az a garancia kérdéskörébe tartozik, amit általában nem vállalnak a gyártók, ha igen, akkor is 1 - 5 éves időtartamra. Jogos kérdés, hogy miért van ez.  

Én érdekelt vagyok az alapanyag forgalmazói és a kivitelezői oldalon is, így mindkét fél érdekeit és problémáit is átlátom. Egyik oldalról, a fóliázást végző műhely, aki feltelepít egy adott fóliát, joggal várhatná el, hogy ha az alapanyag hibájából történik valami probléma, akkor a keletkezett költségeket, úgy, mint a leszedés, az újratelepítés és sz új alapanyag, valaki térítse meg a részére, hiszen ez neki színtiszta veszteség. Azonban az is érthető a másik oldalról, hogy nagyon nehezen ellenőrizhető a fólia hibájának az oka, valamint, ha valóban gyártási hiba történt, akkor miért lenne kötelezhető a gyártó arra, hogy a termék értékének többszörösét kifizesse költségtérítés címén. Ha normálisan átgondoljuk, ez is jogos argumentum.

A gyakorlat az, hogy az alapanyag gyártók a fóliát általában cserélik és ezzel lezártnak tekintenek egy reklamációt. A leszedés, újratelepítés a fóliázást végző műhely költsége. Ezért nem mindegy, hogy mennyire ismerjük a beszállítónkat és ezért nem mindegy, hogy melyik cégnél rendeljük meg az autócsomagolást. A műhelyeknek az árképzésükbe ezt a kérdést is be kellene építeni, de pont ellenkezőleg, gatyáig letolt árakkal lépnek az Arénába. Aztán, ha gond van, akkor jön a néma csend, időhúzás. 

A probléma nem égető, mivel a vezető gyártók termékeivel nagyon ritkán fordul elő probléma. Az élettartamnál sokszor jóval tovább bírják a fóliák, de úgy gondoltam, hogy egy bejegyzést mindenképpen megér a téma, főként elnézve a taxikkal kapcsolatosan hirdetett akár 10 éves garanciákat... 

A bejegyzés trackback címe:

https://autofoliazas.blog.hu/api/trackback/id/tr265348664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása